Фразата Мамо, ти си лоша!“ не представлява истинска преценка за стойността ви като

...
Фразата Мамо, ти си лоша!“ не представлява истинска преценка за стойността ви като
Коментари Харесай

Как да реагирате, ако детето ви каже: „Мамо, ти си лоша!“

Фразата  М амо, ти си  неприятна!  не съставлява същинска преценка за цената ви като персона, а е единственият наличен за детето метод то да изрази своето отчаяние. Отправянето на сходно обвиняване не е нищо повече от молба за помощ, стимулирана от завладелите го спорни усеща.

До навършването на 4 години, децата не са в положение да ръководят своята психо-емоционална сфера и затова, когато настъпи дестабилизиращо събитие (като някаква възбрана например), се основава „ прочувствено запушване “, което трансформира визията им за действителност.

Освен това езиковата и изразителна дарба в тази възраст към момента е незадоволителна и доста постоянно думите се употребяват без логическа връзка. Така че не приемайте като чиста монета тези думи, тъй като детето не мисли, че фактически сте неприятна, а просто единствено по този начин може да изясни терзанието си в този миг.

Какво значат тези думи

Според доктор Мария Грация Фоскино Барбаро, психолог в педиатричната болница „ Джовани XXIII “ (Бари, Италия), думите „ неприятен “ или „ противен “ означават  човек,  който не угажда “ .

Едва след 4-годишна възраст, когато настава по-голяма психическа зрялост, е допустимо детето да изрази страстите си по-адекватно, употребявайки към този момент по-реалистичен език.

Как да реагираме на  такова  обвиняване

На първо място – знайте, че в това обвиняване няма истина. То е подправено. Важно е обаче да помогнете на детето да разбере какво тъкмо желае и дружно да разрешите казуса.

Не бива да угаждате на дребното непременно, с цел да спре това да ви назовава по този метод. Причините за вашия отвод би трябвало да бъдат ясни и изрично обяснени, защото то би трябвало да знае за какво не му е разрешено да работи по избран метод. Немотивираните забрани се възприемат като дребно принуждение, което предизвика остра реакция, протест и казване на такива думи.

Посланието, което родителят би трябвало да изпрати е, че той е този, който диктува разпоредбите, с които детето би трябвало да се преценява, защото е към момента малко и не може да се оправя единствено. То би трябвало да разбере, че всяка интервенция на майката е за да му помогне и да го отбрани, с цел да успее да се оправи, а не да го лимитира.

Защо е значимо да бъдете  последователн и

Защото по този начин ще спечелите довериете на детето. Но с цел да стане това, би трябвало да установите правила, които да не пренебрегвате. И никога да не вършиме еднократни отстъпки, тъй като те незабавно се трансформират в предписание за детето. Когато идващият път опитате да възбраните нещо, което преди сте разрешили, това единствено ще обърка детето и ще провокира нервност или експанзия от негова страна. Причината е, че по този начин то губи ориентир и се избавя като стартира да ви наскърбява.

Помнете също, че когато забранявате на дребното да употребява избрани думи, само че самите вие постоянно ги употребявате, то няма по какъв начин да не попие този образец и ще ги употребява. Освен това по този метод го обърквате и дестабилизирате. А давайки добър образец, ще го научите по какъв начин да се оправя и да пораства по-спокойно и решително.

По материали от 

Източник: Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР